Despre Parchet

Despre Parchet
  1. DESPRE PARCHET – ISTORIC

Cuvanul “parchet” provine din limba franceza, reprezentand pardoseala din scanduri de lemn masiv de esenta tare, imbinate intre ele sub forma unor figuri geometrice. Parchetul si-a castigat popularitatea in palatele nobilimii franceze in secolele XVII–XVIII, odata cu raspandirea covoarelor persane de lux si a tapiseriilor tesute cu matase. In acea perioada parchetul s-a dezvoltat in zona finisajelor cunoscute ca opere de arta, fiind foarte scumpe, executate in totalitate manual de catre artisti in prelucrarea lemnului.

Finisarea parchetului montat se facea greoi si la inceput s-a folosit ca material abraziv, nisipul de diferite granulatii. Tarziu a aparut, accidental si finisarea cu ceara, datorata acumularilor de ceara cazuta pe parchet si provenita de la lumanarile de iluminat. De aici pana la lustruirea parchetului cu ceara nu a fost decat un pas.

La inceputul secolului al 20-lea a aparut si parchetul masiv care putea fi premontat, datorita canturilor (laturile scobite longitudinal) care permiteau un montaj mai usor. Lamelele erau denumite pise si erau confectionate din lemn masiv de esenta tare (fag, stejar, s.a.), uscat cu atentie sau cateodata chiar fiert.

In aceeasi perioada au aparut (in afara de clasica dusumea) si materialele concurente ale parchetului masiv din lemn: linoleumul, variante ale parchetului laminat de astazi, placi ceramice, s.a.

Mai tarziu, in jurul anilor ‘40, in tarile nordice, recunoscute pentru atentia si consideratia pe care o acorda lemnului, ca si resursa naturala, a aparut parchetul stratificat. Produsul a aparut ca o solutie alternativa la parchetul masiv, bazata pe utilizarea unor materiale alternative, mai usoare si pe considerente legate de pret.

Parchetul din lemn masiv are totusi locul lui special in placarea pardoselilor, ramanand in continuare simbolul rafinamentului, elegantei, confortului si durabilitatii, fiind suprafata cu care nu putem da niciodata gres cand decidem sa o folosim in amenajarea unui spatiu. Acesta este mai pretentios la ingrijire, dar ne rasplateste de fiecare data cu frumusetea si farmecul lui aparte.

  1. CATE TIPURI DE PARCHET NATURAL EXISTA?

Exista parchet masiv si parchet stratificat: alcatuit din parchet dublu stratificat (recomandat pentru incalzirea in pardoseala), triplu stratificat si multi-stratificat.

Un aspect important al parchetului din lemn si al celui din lemn stratificat este acela ca ca in zilele noastre putem alege dintr-o varietate de modele de design, texturi, culori, diverse esente si finisaje – de la lacuri cu pigment sau fara, bait sau uleiuri natural.

In general, cel mai raspandit este parchetul din stejar, care poate fi tratat prin diverse modalitati, ajungand la nuante deschise, pana la alb chiar, sau la nuante inchise – prin afumare sau fierbere, pana la maro-negru. Avantajul acestui tip de parchet este pretul, deoarece esentele naturale, deschise sau inchise au preturi mai ridicate.

  1. DE CE FOLOSIM PARCHET?

Cand avem de amenajat un spatiu, trebuie sa avem in vedere ca pardoseala este unul dintre cele mai importante aspect ale spatiului respectiv. Unul dintre cele mai folosite finisaje este parchetul, care pe langa aspectul vizual indeplineste si multe alte cerinte, fiind un material natural, rezistent, special, disponibil in foarte multe culori si finisaje.

  1. CUM ALEGEM PARCHETUL?

Fiindca vorbim despre parchet natural, automat ne ducem cu gandul la confort si rezistenta, si, in mod special, la toate senzatiile pe care le produce lemnul natural – pornind de la luminozitate pana la miros. Toate acestea fac ca parchetul sa ramana preferat de lumea intreaga, fiind un detaliu mereu modern si elegant.

In primul rand, parchetul se cumpara in functie de nevoile noastre personale, de preferintele cromatice ale fiecaruia sau in functie de amenajarea care se doreste in spatiu pe care il avem. De exemplu, daca avem o camera mare, niciodata nu o sa punem lamele mici, pentru ca acest lucru ar insemna micsorarea incaperii. Ulterior, trebuie sa luam in considerare rezistenta la uzura si la trafic. Practic, ne legam de stabilitatea dimensionala a lemnului. Mai mult decat atat, parchetului trebuie sa ii asiguram un climat potrivit si o umiditate constanta. Un exemplu in acest sens consta in esentele dure ale lemnului. Adica, folosim esente tari pentru spatii cu destinatii dure, cum ar fi salile de dans sau salile de sport, esente rezistenta la umezeala crescuta – in special cele exotice pentru zone de bai si/sau bucatarii si esente normale pentru zonele domestic sau cu traffic scazut.

  1. LA CE NE AJUTA PARCHETUL?

Parchetul este o alegere excelenta pentru cei ce au copii mici si pentru persoanele cu alergii. Suprafetele netede ale parchetului nu ofera spatii in care praful si alergenii sa se depuna asa cum ofera mocheta sau covoarele.

Parchetul este un material foarte durabil. El este foarte rezistent la zgarieturi, lovituri, socuri puternice, umiditate, la razele ultraviolet, iar utilizarea lemnului de esenta tare face ca parchetul sa fie practic indestructibil. Acesta are o durata de viata de peste 50 de ani fara a fi inlocuit, insa trebuie intretinut. Daca podeaua de parchet este neglijata foarte mult timp, aceasta va necesita totusi un proces de improspatare sau restaurare. Stratul de lemn este suficient de gros si permite mai multe refinisari inainte ca parchetul sa fie complet inlocuit.

Avem astfel o pardoseala durabila, usor de intretinut, naturala, prietenoasa cu mediul si cu atmosfera interioara a oricarui spatiu.