Lucrurile importante de stiut atunci cand alegeti un parchet specific incalzirii prin pardoseala, sunt:
– Rezistenta termica a parchetului si aspectele tehnice si economice;
– Stabilitatea dimensionala.
Valoarea rezistentei termice variaza in functie de esenta lemnului si, mai ales, in functie de grosimea parchetului dublu stratificat. Tinand cont doar de grosimea mica a parchetului, fara a lua in calcul diferentele neglijabile legate de esenta lemnului, este posibil sa stabilim doua categorii, pe baza acestei dimensiuni si a tipului de parchet:
a.) parchet montat prin lipire pe sapa (mozaic, parchet industrial, multistrat prefinit): Rezistenta termica R=0,06-0,09 mp K/W, echivalentul unei mochete de 4 mm;
b.) parchet flotant sau pasiv (multistrat prefinit de 14 mm sau masiv de 22 mm): Rezistenta termica R=0,15-0,18 mp K/W, echivalentul unei mochete de 10 mm.
Pe baza acestei clasificari si in functie de rezistenta termica, putem spune ca este preferabil (din motive de economie de energie) sa folositi un parchet cu montaj prin lipire, decat unul flotant sau masiv. Pentru incalzirea prin pardoseala, acestea din urma au performante inferioare parchetului lipit, care are o grosime mai mica si o mai buna conductibilitate termica.
Din categoria parchetului cu montare prin lipire, parchetul dublu stratificat cu suport din placaj multistrat de mesteacan are cele mai bune calitati in utilizarea pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece atat tehnologia lui de fabricare cat si grosimea mica, asigura:
– o rezistenta termica minima, care se traduce printr-o economie de energie;
– o stabilitate la dilatare/deformare a lemnului.
Acest al doilea aspect este foarte important. Intr-adevar, principalul efect al incalzirii pentru elementele din lemn masiv este cel de diminuare al umiditatii acestora, in consecinta micsorarea dimensiunilor si crearea de rosturi mai mult sau mai putin importante intre lame. Parchetul dublu stratificat, gratie suportului sau multistrat din mesteacan, ofera un maximum de stabilitate dimensionala si reduce considerabil prezenta si marimea acestor rosturi.