logo
0742155222 carpetmore.office@gmail.com

Formular de contact

  Parchet dublustratificat

  HomeParchetParchet dublustratificat

  Cum alegem parchetul dublustratificat:

  Parchetul dublustratificat, datorita grosimii si structurii pe care le are, se poate monta peste incalzirea in pardoseala (cea cu apa, nu electrica).

  Stratul de baza, tip grila, permite trecerea caldurii mult mai usor pana la stratul de suprafata, totodata oferindu-i si stabilitate, astfel lemnul nu mai lucreaza in timp, putand fi montat si in bai sau bucatarii. Dimensiunile lamelelor la parchetul dublustratificat ajuta la crearea mai multor tipuri de montaje clasice, iar esentelele diversificate permit deasemenea jocuri de culori intre acestea.

  Deoarece stratul de deasupra este 100% lemn, aveti posibilitatea ca si la parchetul masiv, de a alege intre nenumarate culori, nuante, esente si finisaje pornind de la obisnuitul stejar pana la cele mai diversificate esente exotice. Parchetul dublustratificat este alegerea perfecta pentru case cu un stil clasic unde se doreste o pardoseala uniforma din punct de vedere al culorii.

  Lucrurile importante de stiut atunci cand alegeti un parchet specific incalzirii prin pardoseala, sunt:

  – Rezistenta termica a parchetului  si aspectele tehnice si economice;

  – Stabilitatea dimensionala.

  Valoarea rezistentei termice variaza in functie de esenta lemnului si, mai ales, in functie de grosimea parchetului dublu stratificat. Tinand cont doar de grosimea mica a parchetului, fara a lua in calcul diferentele neglijabile legate de esenta lemnului, este posibil sa stabilim doua categorii, pe baza acestei dimensiuni si a tipului de parchet:

  a.) parchet montat prin lipire pe sapa (mozaic, parchet industrial, multistrat prefinit): Rezistenta termica R=0,06-0,09 mp K/W, echivalentul unei mochete de 4 mm;

  b.) parchet flotant sau pasiv (multistrat prefinit de 14 mm sau masiv de 22 mm): Rezistenta termica R=0,15-0,18 mp K/W, echivalentul unei mochete de 10 mm.

  Pe baza acestei clasificari si in functie de rezistenta termica, putem spune ca este preferabil (din motive de economie de energie) sa folositi un parchet cu montaj prin lipire, decat unul flotant sau masiv. Pentru incalzirea prin pardoseala, acestea din urma au performante inferioare parchetului lipit, care are o grosime mai mica si o mai buna conductibilitate termica.

  Din categoria parchetului cu montare prin lipire, parchetul dublu stratificat cu suport din placaj multistrat de mesteacan are cele mai bune calitati in utilizarea pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece atat tehnologia lui de fabricare cat si grosimea mica, asigura:

  – o rezistenta termica minima, care se traduce printr-o economie de energie;

  – o stabilitate la dilatare/deformare a lemnului.

  Acest al doilea aspect este foarte important. Intr-adevar, principalul efect al incalzirii pentru elementele din lemn masiv este cel de diminuare al umiditatii acestora, in consecinta micsorarea dimensiunilor si crearea de rosturi mai mult sau mai putin importante intre lame. Parchetul dublu stratificat, gratie suportului sau multistrat din mesteacan, ofera un maximum de stabilitate dimensionala si reduce considerabil prezenta si marimea acestor rosturi.

  Caracteristici parchet dublustratificat

  Dupa cel putin 28 de zile de la realizarea acesteia (timp necesar indicat de fabricant pentru lianti cu uscare rapida si pentru anhidrite), ciclul de uscare rapica a sapei va putea fi efectuat, prin punerea in functiune a instalatiei de incalzire si urmand fazele descrise mai jos, astfel incat sa se atinga procentul de umiditate reziduala cerut si sa se elibereze tensiunile de retragere ale sapei, stabilizand-o astfel definitiv:

  • Dupa deconectarea tuturor sondelor temostatice ambientale, care ar face ca instalatia de incalzire sa functioneze numai conditionata de temperatura aerului, porniti instalatia crescand temperatura apei de la 18 grade Celsius pana cand ajunge la o temperatura maxima de 40-45 grade Celsius. Initial, centrala trebuie pusa in functiune la o temperatura de pornire apropiata de cea ambientala;
  • Mentinerea instalatiei la temperatura maxima pentru 1 sau 2 saptamani;
  • Oprirea instalatiei coborand temperatura cu circa 3 grade Celsius pe zi;

  Lasarea instalatiei oprite pentru 4-7 zile;

  Repornirea centralei, crescand progresiv temperatura;

  Lasarea in functiune cateva zile;

  Coborarea progresiva a temperaturii si oprirea centralei , asteptand ca instalatia sa se raceasca.

  La sfarsitul acestui ciclu, va fi necesara verificarea umiditatii reziduale cu ajutorul metodei carburii de calciu. Sapa este uscata atunci cand umiditatea continuta va fi inferioara valorii de 1,7% CM pentru o sapa de ciment si 0,2% CM pentru o sapa anhidrica.

  Inainte de realizarea sapei este indispensabila localizarea si inregistrarea locurilor unde se afla canalizarile, pentru a putea efectua prelevarile, fara a deteriora instalatia.

  Montaj si intretinere parchet dublustratificat

  Pentru montarea parchetului dublu stratificat trebuie utilizat un adeziv fara apa (epoxi-poliuretanic bicomponent sau poliuretanic monocomponent sau bicomponent, etalandu-l direct pe suport) si capabil sa-si mentina in timp caracteristicile adecvate de elasticitate. Pe timpul montajului se recomanda reconstituirea in parchet a rosturilor de dilatare existente in sapa suport. In absenta acestora, se recomanda realizarea cel putin a rosturilor de dilatare ale parchetului la coincidenta spatiilor vecine (sub usi).

  Reglarea climatului incaperii are cateva avantaje relativ cunoscute si anume:

  – asigurarea unui gradient minim de temperatura pe inaltimea spatiului incalzit, diferenta de temperatura de sub tavan si cea de la nivelul pardoselii fiind de 2-3 ori mai mica decat la un sistem traditional;

  – senzatia de frig e perceputa in special la nivelul picioarelor: de aici tendinta de a mari temperatura de confort (citita de termostatele montate la 1,5-1,6 metri inaltime);

  – diminuarea circulatiei aerului, deci si a particulelor antrenate de aceasta, datorita diferentelor mici de temperatura intre straturile superioare si inferioare ale spatiului incalzit.

  Lemnul, prin natura sa, este supus la variatii dimensionale care depind de umiditatea si temperatura ambientala. Climatul ambiental trebuie intodeauna mentinut intre limitele recomandate:

  – Temperatura aerului sa fie cuprinsa intre 15 si 30 grade Celsius, iar umiditatea relativa a aerului(mai ales) trebuie mentinuta intre 45% si 65%, acest interval de valori corespunzand, intre altele, conditiilor propice unei sanatati si igiene normale pentru om;

  – Pentru a garanta stabilitatea parchetului si mai ales exigentele fiziologice umane, temperatura la suprafata parchetului nu trebuie sa depaseasca niciodata 26-27 grade Celsius (de mentionat ca instalatiile moderne, cu functionare la joasa temperatura, asigura un confort ambiental notabil la o temperatura la nivelul pardoselii de circa 24-25 grade Celsius.

  – Pentru a evita concentrarile de caldura si, in consecinta, aparitia rosturilor sau ondularea parchetului, in plus, la un randament termic scazut, se recomanda sa nu se acopere pardoselile din lemn cu covoare groase sau cu alte materiale care au o rezistenta termica ridicata.